BRUSSEL _ Twee werknemers van Sabena hebben klacht ingediend met burgerlijke partijstelling tegen de aandeelhouders wegens bedrieglijk onvermogen. Dat bleek gisteren uit een mededeling van de indieners. Ongeveer 120 andere personeelsleden zouden zich al bij het initiatief aangesloten hebben.
De indieners vinden dat er een inbreuk is gepleegd op de wetgeving omdat het geld werd gebruikt 'dat het personeel gedurende jaren heeft geïnvesteerd in de ondernemening'. Volgens hun berekeningen gaat het om zowat 30 miljard frank dat Sabena heeft bespaard dankzij de verschillende herstructureringsplannen, de maatregelen om de productiviteit op te voeren en het blokkeren van de salarissen. De actie is geïnspireerd op een klacht die een piloot van de Franse luchtbaartmaatschappij AOM had ingediend tegen Swissair in maart jongstleden.

De personen die de klacht hebben ingediend, zullen hun initiatief maandag toelichten tijdens een persconferentie. Overigens, met het oog op een faillissement van Sabena, wat voor sommigen onvermijdelijk lijkt, zou de directie alle vliegtuigen die haar toebehoren, naar België laten terugvliegen, berichtte de krant Le Soir vandaag. De directie weigerde elk commentaar, 'zoals het tot nu toe elk commentaar heeft geweigerd op alle scenario's die de ronde doen'.