ISLAMABAD _ De Franse journalist Michel Peyrard, die sedert begin oktober door het Taliban-regime gevangen werd gehouden, is gisteren vrijgelaten. Peyrard werd naar de Pakistaanse grens gebracht en is daar overgedragen aan Franse diplomaten.
Peyrard werd op 9 oktober 2001 door de Taliban ontvoerd in Jalalabad, in het oosten van Afghanistan, omdat hij illegaal het land zou zijn binnengekomen. De Taliban verdachten hem van spionage.

Michel Peyrard werd samen met twee andere journalisten opgepakt en gevangen genomen. Dat waren de Pakistanen Irfan Qureshi en Mukkaram Khan. Een Taliban-woordvoerder zei dat zij vandaag worden vrijgelaten.

'Ik stel het goed. De Taliban zijn correct geweest', zei Peyrard (44) bij zijn aankomst in Pakistan. De Franse journalist bleef in de Oost-Afghaanse stad Jalalabad (waar hij werd vastgehouden) altijd hopen dat hij zou worden vrijgelaten 'omdat ik geen spion maar een journalist ben. Ik heb veel gewerkt in dit deel van de wereld.'

De Taliban waarschuwden buitenlandse journalisten vandaag Afghanistan niet illegaal te betreden. 'Als een journalist illegaal het land binnenkomt, zal hij ervan verdacht worden een spion te zijn en zal hij mogelijk voor spionage berecht worden', verklaarde de chef van de inlichtingendienst van de Taliban aan het Afghaanse persbureau Afghan Islamic Press (AIP).

Peyrard werd na herhaalde verzoeken van de Franse overheid en zijn familie op bevel van Taliban-leider Mohammed Omar vrijgelaten. AIP voegde eraan toe dat de journalist 'in Afghaanse vrouwenkleren in het land was toegekomen en in Westerse kledij was vertrokken'.

Chirac

De Franse president Jacques Chirac dankte 'zij die voor de vrijlating van Michel Peyrard geijverd hadden, met name de Pakistaanse autoriteiten'. Chirac had op 23 oktober in een telefoongesprek met de Pakistaanse president Pervez Musharraf hulp gevraagd om de vrijlating van de journalist te bekomen.