LEUVEN _ Het Pompoenbevrijdingsfront heeft gisteren in de vooravond 35 pompoenen geroofd bij middenstanders in de Leuvense Mechelsestraat. Dat meldt Food Not Bombs, een vereniging gehuisvest in een krakerspand aan de Schapenstraat, aan wie het front de pompoenen overmaakte.
Ook vorig weekend kreeg Food Not Bombs 53 pompoenen die weggenomen werden aan voordeuren van rijke wijken in Heverlee. De acties zijn een protest tegen verspilling van voedsel terwijl er in de samenleving nog zoveel mensen honger lijden. 'Nog steeds vinden bepaalde middenstanders het nodig om waardevolle voeding te misbruiken voor een opgeklopt pseudofolkloristisch, maar eerder commercieel circus', aldus het Front verwijzend naar Halloween.

Het Front heeft overigens 2 van de pompoenen die bij de eerste actie aan een voordeur geroofd werden teruggebracht. Het betrof vruchten die kinderen hadden gekweekt om ze op te eten.

Van de geroofde groenten wordt soep gemaakt, die maandag vanaf 9.00 uur aan de stempelcontrole in Heverlee uitgedeeld wordt. Een aantal pompoenen worden overgemaakt aan organisaties 'die de strijd tegen de verspileconomie en onderdrukking delen' met het front. Onder de groenten bevinden zich ook enkele sierpompoenen. Uit consultatie van pompoenkwekers blijkt volgens Food Not Bombs dat deze niet giftig zijn zoals sommigen beweren. Ze worden als sierpompoen verkocht omdat ze wegens te weinig vruchtvlees niet echt rendabel zijn als voedsel.