MOSKOU - De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld heeft in Moskou gesproken met zijn Russische ambtgenoot Sergei Ivanov. Zij spraken over veiligheidskwesties in verband met de oorlog in Afghanistan. De ontmoeting was op het ministerie van Defensie.
Rumsfeld praatte gisteren met de Russische president Vladimir Poetin. Rusland heeft de afgelopen weken de Amerikaanse operatie in Afghanistan en de strijd tegen het terrorisme vrijwel zonder voorbehoud gesteund. De relatie tussen de VS en Moskou is daardoor warmer geworden. De laatste tijd komen er steeds meer aanwijzingen dat er mogelijk een compromis wordt bereikt in het conflict over de Amerikaanse plannen voor een raketschild.

Tadjikistan

De VS gaan een akkoord sluiten met Tadjikistan over de opening van een militaire basis in het land. Tadjikistan is een buurland van Afghanistan. Dat hebben Russische diplomatieke bronnen meegedeeld. Het akkoord zal ondertekend worden tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld aan Tadjikistan. Rumsfeld bezoekt ook nog Oezbekistan, Pakistan en Indië.

Oezbekistan

De VS hebben al een gelijkaardig akkoord gesloten met Oezbekistan en hebben 1.000 tot 2.000 manschappen gestuurd naar het zuiden van het land, in de streek rond Termez, in de buurt van de Afghaanse grens. De Oezbeekse president Islam Karimov heeft ook het luchtruim opengesteld voor Amerikaanse vliegtuigen in het kader van de operatie 'Enduring Freedom'.

Oezbekistan wil dat alle terroristische basissen in Afghanistan vernietigd worden. In enkele van die basissen houden Islamitische Oezbeken zich op, die aan de zijde van de Taliban vechten en soms proberen om binnen te dringen op Oezbeeks grondgebied. Ook de president van Tadjikistan, Emonali Rakhmanov, heeft zich achter dat doel geschaard. Op dit moment fungeert Tadjikistan al als basis voor de Noordelijke Alliantie in hun strijd tegen de Taliban.

Groot-Brittannië heeft niet gewacht op het Amerikaanse initiatief. Tadjikistan is nu al een steunpunt voor de Britten in hun deelname aan de operatie. Zo hebben journalisten een C130 Hercules transportvliegtuig van de Royal Air Force gezien op de luchthaven van Doesjanbe. Ook Russische Antonov-toestellen waren er gestationeerd. Zij bieden steun aan de meer dan 20.000 soldaten en grenswachten die ontplooid zijn aan de zuidelijke grens van Tadjikistan.