NEW YORK _ De Amerikaanse belegger heeft zich gisteren weinig aangetrokken van de beroerde cijfers over de arbeidsmarkt in de VS. De meesten rekenen erop dat de centrale banken volgende week de rente verder verlagen.
Die overtuiging bezorgde de Dow-Jonesindex van de dertig grootste fondsen uiteindelijk een stijging van 59,64 punten op 9323,54. Dat kwam neer op een winst van 0,64 procent. De Nasdaq, waarin vooral technologiefondsen staan, sloot nagenoeg onveranderd, met een verlies van 0,51 punt op 1745,79.

Analisten, handelaren, economen en beleggers waren het gisteren grondig met elkaar eens. De jongste werkloosheidscijfers waren nog slechter dan ze hadden verwacht. Maar met een renteverlaging in de komende week zal de economische neergang in de VS beperkt blijven, hopen de meesten. De opleving moet zich in het eerste of tweede kwartaal volgend jaar al aandienen, zo is hun verwachting.

Gates

Het optimisme had op Wall Street de overhand. De stemming was enigszins vriendelijk, ook al omdat het ministerie van Justitie en Microsoft nu officieel met hun schikking naar buiten kwamen. Daarmee kwam een eind aan drie jaren touwtrekken over het vermeende machtsmisbruik van het bedrijf van oprichter Bill Gates.

Op de Amerikaanse valutamarkt zakte de euro nog wat verder. Aan het eind van de handel in de VS stond de euro op 0,9030 dollar vergeleken met 0,9040 aan het eind van de middag in Europa.