KABOEL _ Strijders van de Noordelijke Alliantie zeggen een district in het noorden van Afghanistan te hebben veroverd op de Taliban. Het gaat om het gebied Aq Kupruk, ten zuiden van de strategisch gelegen stad Mazar-i-Sharif, dat na een gevecht van enkele uren in hun handen viel.
Achthonderd Talibansoldaten zouden tijdens de strijd naar de oppositie zijn overgelopen, en tweehonderd strijders zouden nog eens krijgsgevangen zijn gemaakt, zo meldde een woordvoerder van de Noordelijke Alliantie. Tachtig Taliban zijn bij de gevechten afgelopen nacht gedood.

Een woordvoerder van de Taliban in Kabul gaf toe dat er gevechten waren ten zuiden van Mazar-i-Sharif, maar gaf verder geen bijzonderheden.

Twee tegenoffensieven van de Taliban om het verloren gegane gebied te heroveren, zijn vandaag afgeslagen, aldus Mohammed Atta, een van de belangrijkste militaire leiders van de Alliantie. Hij zei dat er een nieuwe aanval wordt verwacht omdat de Taliban verse troepen aanvoeren naar het front.

In het district Keshendeh, naast Aq Kupruk, zijn de gevechten tussen beide partijen nog in volle gang. Amerikaanse vliegtuigen voerden in dit gebied luchtaanvallen uit op posities van de Taliban.