ISLAMABAD _ Het Afghaanse Talibanbewind heeft opnieuw drie aanhangers van de voormalige koning Zahir Shah opgehangen. Dit meldt het Afghaanse persbureau AIP vanuit Pakistan.
De drie maakten deel uit van een groep van vijfentwintig begeleiders van oppositievoorman Hamid Karzai, die gisteren werden opgepakt. De drie slachtoffers werden opgehangen in de provincie Uruzgan, in het oosten van Afghanistan.

Karzai kwam Afghanistan onlangs in het geheim binnen om steun te werven voor de mogelijke terugkeer van de koning. De Taliban kregen lucht van zijn aanwezigheid, en begonnen donderdag jacht op hem te maken. Tijdens de achtervolging schoten Amerikaanse helikopters Karzai te hulp. Volgens onbevestigde berichten wist hij aan de Taliban te ontkomen door de bergen in te vluchten. Een deel van zijn aanhangers werd wel opgepakt. Vier van hen zouden gisteren al zijn geëxecuteerd.

Taliban vecht in Ramadan

De Taliban zijn vastbesloten om door te vechten tijdens de vastenmaand ramadan. Een woordvoerder van geestelijke leider Omar liet gisteren via het Arabische televisiezender al-Jazeera weten dat de huidige strijd in Afghanistan een heilige oorlog is, en dat deze niet in tegenspraak is met ramadan. De vastenmaand begint 17 november.

De VS lieten afgelopen donderdag weten zich geen gevechtspauze tijdens de feestmaand te kunnen veroorloven. Verscheidene moslimslanden hadden Washington opgeroepen tijdens de ramadan geen bombardementen uit te voeren. Dit zou funest voor de steun voor de acties in islamitische landen.