PERTH _ De Fin Marcus Grönholm (Peugeot 206 WRC) staat aan de leiding in de WK-rally van Australië, na drie klassementsproeven gisteren. De rally wordt overschaduwd door een zwaar ongeval van de Fransman François Delecour (Ford Focus WRC), waarbij zijn co-piloot Daniel Grataloup zwaar gewond raakte.

Delecour rijdt in Australië zijn laatste wedstrijd voor Ford. Volgend jaar stapt hij over naar Mitsubishi en in de Network Q Rac rally wordt hij vervangen door de Brit Mark Hinggins.

Tijdens de derde klassementsproef van de dag ging Delecours wagen zwaar van de baan. De eerste die ter plaatse kwam was Colin Mc Rae. Hij stopte om zijn teammaat te helpen, terwijl zijn co-rijder Nicky Grist de aanstormende wagens tegenhield. Delecour kon op eigen krachten uit het wrak komen, maar Daniel Grataloup wou niet bewegen vooraleer er medische bijstand kwam.

De 'cel van de wagen was bijna niet beschadigd en Grataloup zat niet geklemd in de wagen. Hij werd overgevlogen naar het ziekenhuis in Collie waar er een gebroken arm, klaplong en een ontwrichte schouder werd vastgesteld. Dit is het eerste zwaar ongeval voor Delecour in zeven jaar. De derde klassementsproef werd geannuleerd.

Grönholm

Marcus Grönholm heeft een voorsprong van 16 seconden op de Brit Richard Burns. Die laatste kan, indien hij tweede blijft, de titelstrijd ongemeend spannend maken. Een tweede plaats is goed voor zes punten. Indien en Mc Rae en Mäkinen geen punten pakken gaan we de laatste wedstrijd in met drie rijders met een gelijk aantal punten.

Opgaves vielen vandaag te noteren voor Toshihiro Arai die in de openingsrit een boom raakte waardoor de radiator beschadigd werd en hij met oververhittingsproblemen naar de kant moest. Carlos Sainz kreeg na zijn problemen van gisteren te kampen met problemen met de stuurbekrachtiging. Onze landgenoot Freddy Loix blijft op een negende plaats staan.