CAIRO - De Saudische miljardair Osama bin Laden noemt het conflict in Afghanistan een religieuze oorlog tussen moslims en christenen. VN-secretaris-generaal Kofi Annan werd door de man die voor de aanslagen op de Verenigde Staten verantwoordelijk wordt geacht, als misdadiger bestempeld. De video waarin Bin Laden te zien was, werd gisterenavond integraal door de Arabische televisiezender Al-Jazeera uitgezonden.
Osama bin Laden zei niets over zijn eventuele betrokkenheid bij de terreuraanslagen op New York en Washington van 11 september. Ook over de brieven met de antraxbacterie repte hij met geen woord.

Religieuze oorlog

Wel had hij het over een religieuze oorlog tussen christenen en moslims, zoals hij het conflict in Afghanistan noemt. Bin Laden, de leider van de terreurorganisatie al Qaeda, zei dat de wereld in twee kampen is opgedeeld: zij die de aanslagen op 'reus Amerika' hebben toegejuicht en zij die de aanslagen hebben veroordeeld.

'Na de start van de Amerikaanse aanvallen op de islamitische leiders in Afghanistan is de mensheid opnieuw in tweeën gedeeld. Het eerste deel keurt deze onrechtvaardige aanvallen af, het tweede deel keurt ze goed', aldus Bin Laden.

Vreugde

Hij voegde daaraan toe dat 80 procent van de christenen de aanslagen tegen de VS betreurden, terwijl het overgrote deel van de islamitische jongeren zich erover heeft verheugd. 'Zij hebben hun reactie geuit tegen de grote misdaden die Israël en de Verenigde Staten in Palestina en andere islamitische landen hebben aangericht'.

Het was de tweede keer dat Osama bin Laden reageerde op de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan, die op 7 oktober begonnen zijn. Eerder, vlak na de aanslagen op de Verenigde Staten, dook hij eveneens op in een nieuwsuitzending van Al-Jazeera, waarin een band werd getoond die eerder was opgenomen. Gisteren gaf de Arabische zender niet aan wanneer de jongste opnames werden gemaakt.

'Misdaadinstrument VN'

Gisterenmiddag liet de zender al zien hoe Bin Laden de Verenigde Naties als 'ongelovigen' bestempelde. Hij noemde de VN een misdaadinstrument tegen de moslimwereld wegens hun steun aan de Verenigde Staten bij de aanvallen op Afghanistan.

De VN hebben tot nu toe niet gereageerd op de beschuldigingen aan hun adres. Een woordvoerder van de organisatie zei dat de videoboodschap met de aantijgingen eerst wordt geanalyseerd vooraleer er eventueel een reactie komt. 'We weten nog niet of er een reactie komt en hoe die zal zijn', aldus woordvoerder Fred Eckhard namens de Verenigde Naties.