De Belgische nationale Gezondheidsenquête heeft het moeilijk om genoeg correspondenten te vinden. De enquête werd in mei gelanceerd door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) en de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie.
Ze probeert gegevens te verzamelen over de gezondheidstoestand van de Belgen, waarbij onder meer wordt nagegaan hoeveel geneesmiddelen ze gebruiken, hoeveel alcohol ze drinken en of ze aan sport doen.

'Bij de vorige enquêtes (in 1997, 2001 en 2004, nvdr.) konden we rekenen op een participatiegraad van 60 procent', zegt Lydia Gisle, wetenschappelijk medewerkster aan het WIV. 'Nu is het nog maar 49 à 50 procent.' Daardoor zou het risico ontstaan dat de peiling naar de gezondheidstoestand vervormd en onnauwkeurig zal zijn.

Volgens Gisle zijn mensen minder geneigd om deel te nemen aan de peiling omdat ze overstelpt worden door commerciële enquêtes. Ook het huidige politieke klimaat, het gevoel van onveiligheid (mensen hebben angst om hun deur open te doen) en een verhoogd aantal fictieve adressen zouden een invloed hebben.

Voor het onderzoek, dat een jaar duurt, werden 11.250 personen uitgeloot, afkomstig uit 159 Belgische gemeenten. 'Als dit zo doorgaat zullen we de enquête moeten verlengen. Maar de enquêteurs raken ontmoedigd. We moeten er dus andere zoeken, wat nog eens tijd in beslag zal nemen. De enquête kost meer dan een miljoen euro. Als er geen respondenten zijn is het weggesmeten geld.'

De enquête wordt gebruikt door dokters, onderzoekers, maar ook door verenigingen en politici. Eind 2009 worden de resultaten verwacht.