Zo’n 3.200 mijnwerkers zitten vast in een Zuid-Afrikaanse mijn. Het gaat om een mijn van een van ‘s werelds grootste goudproducenten, Harmony Gold.
De mijnwerkers in de mijn van Elandsrand zitten vast op ongeveer 2.200 meter diepte, zegt de woordvoerster van Harmony Gold, Amelia Soares. Er is een elektriciteitskabel van een lift geknapt. ‘Ze bevonden zich onder de grond toen het ongeval gebeurde. Omdat de stroomkabel van de lift gebroken is, konden ze niet meer naar boven komen’, aldus Soares.

De mijnwerkers zouden met een andere lift, naast de kapotte lift, naar boven gehaald worden. De reddingsoperatie zou vermoedelijk een hele tijd duren. In de lift is plaats voor een honderdtal mijnwerkers.

De Zuid-Afrikaanse mijnwerkersbond uitte gisteren zijn bezorgdheid over het lot van de kompels. Volgens woordvoerder Lesiba Seshoka zaten ze al bijna een hele dag onder de grond. Temperaturen kunnen op die diepte oplopen tot 30 en zelfs 40 graden Celsius. 'We zijn erg bezorgd. We vrezen voor verstikking', zei Seshoka. 'Er is op dit moment geen contact. Dat baart ons grote zorgen.'Na het incident werd de mijn stilgelegd. Dat zou ook donderdag zo blijven.