Het conflict tussen Oekraïne en het Russische Gazprom is bijgelegd. De leveringen naar Europa komen niet in gevaar.
Dat zei de voorzitter van de raad van Bestuur van Gazprom, Dmitri Medvedev, vandaag na een gesprek met de Oekraïense minister van Energie, Joeri Bojko. Gazprom had er eerder mee gedreigd ermee de leveringen aan Oekraïne te stoppen als het zijn achterstallige factuur van 1,3 miljard dollar niet betaalde.

Een woordvoerder van de Europese Unie had het woensdag over een bilateraal conflict. Wel roept de Unie een spoedvergadering van de gascoördinatie-groep van de Unie bijeen.

De verklaring van Medvedev werd alleen door het Russische agentschap Interfax verspreid en is behoorlijk cryptisch. De topman van Gazprom kondigde aan dat soortgelijke conflicten zich in de toekomst niet meer zullen voordoen.

Over de concrete inhoud van de regeling moet nog onderhandeld worden, want over essentiële dingen is men het nog lang niet eens. Zo verklaarde de vicepremier van Oekraïne Mykola Azaro dat de Russen zich vergist moeten hebben. ‘Het is uitgesloten, zo zei hij, dat de schuld 1,3 miljard dollar zou bedragen.’

Van zijn kant verklaarde premier Viktor Janoekovitsj dat de kwestie zo belangrijk is dat hij er zich persoonlijk zal mee moeien. ‘Ik verwacht, aldus Janoekovitsj, dat ik zeer binnenkort zelf naar Moskou trek.’

De verklaringen van Janoekovitsj en Azaro stemmen niet overeen met het bericht dat Interfax vanmiddag verspreidde. Volgens het Russische agentschap had Bojko, de minister van Energie van Oekraïne, ermee ingestemd om de 1,3 miljard dollar voor 1 november te vereffenen. Medvedev wees er vervolgens op dat Gazprom geen liefdadigheidsinstelling is, maar een groot concern. ‘Het is onaanvaardbaar, aldus de topman van Gazprom, dat de investeringen van Gazprom door onbetaalde schulden en leveringsproblemen zou worden verstoord.’

Ondertussen bestempelt de Europese Commissie het conflict als een bilateraal probleem. ‘Het komt er op aan’, aldus de woordvoerder van commissaris Andris Piebalgs, ‘dat beide partijen vlug een oplossing vinden’. Volgens de Commissie is het twijfelachtig dat Oekraïne op geld van de Europese Unie beroep kan doen om een deel van de gasfactuur te betalen.

De dreiging van Gazprom om de gasleveringen naar Oekraïne stop te zetten, is een reden tot Europese zorg. In 2006 nam Gazprom een gelijkaardige maatregel en daalde in grote delen van Europa de gashoeveelheid. Oekraïne presteerde het toen om voor Europa bestemd gas voor eigen gebruik af te tappen.