De NAVO en het Afghaanse leger zijn een nieuw offensief begonnen tegen de Taliban. Het is de bedoeling de druk op de opstandelingen hoog te houden tijdens de winter, zegt een NAVO-woordvoerder.
Het offensief heet Operatie Pamir en zal vermoedelijk duren tot de lente. De NAVO zei niet hoeveel militairen in het kader van Operatie Pamir worden ingezet, maar wel dat dat in het gehele land zal gebeuren - met uitzondering van het betrekkelijk rustige noorden van Afghanistan.

In de Afghaanse provincie Uruzgan zijn dinsdagavond vijf Nederlandse militairen gewond geraakt toen opstandelingen het vuur openden op hun patrouille. Dat meldde het Nederlandse ministerie van Defensie vandaag.

De Verenigde Naties hebben gemeld dat het aantal geweldsincidenten in Afghanistan ten opzichte van vorig jaar met bijna 30 procent is toegenomen. Dat blijkt uit een VN-rapport dat vorige week is gepubliceerd. Daarin staat dat zich dit jaar tot nu toe gemiddeld 550 geweldsincidenten per maand hebben voorgedaan. Vorig jaar was dat nog 425.