Sommige plaatsen op de Noordpool hebben deze zomer een nooit gekende hittegolf gekend, zo heeft de Britse kwaliteitskrant The Independent woensdag gemeld. De hoge temperaturen gingen gepaard met een nooit gezien afsmelten van het poolijs, wat een verdere indicatie is van de gevoeligheid van dit stuk van de wereld aan de opwarming van de Aarde, voegde de krant eraan toe.
Wetenschappers van de Queens University in Ontario zagen met verbazing de thermometer op hun basis op het Melville Eiland, doorgaans een van de koudste plaatsen in Noord-Amerika, in juli tot 22 graden stijgen. De normale gemiddelde temperatuur is vijf graden. Dikwijls schommelde de temperatuur tussen 10 en 15 graden.

Ook op andere plaatsen zijn temperaturen hoger dan normaal opgetekend, aldus de krant op gezag van het US National Snow and Ice Data Centre in Colorado. 'Het is warm geweest, met temperaturen die zowat 3 tot 4 graden celsius hoger waren dan normaal voor juni, juli en augustus, in het bijzonder voor het noorden van Siberië waar de temperaturen tussen de 4 en 5 graden hoger waren dan gemiddeld', aldus Walt Meir van het centrum in Colorado, geciteerd door The Independent.

Een en ander heeft te maken met ongewoon heldere hemels boven de Noordpool waarbij meer zonlicht een recordhoeveelheid ijs heeft doen afsmelten. De ijsmassa viel terug tot een recordminimum van 4,28 miljoen vierkante km, 39 procent beneden het normale langetermijngemiddelde voor de periode 1979-2000, aldus Meir.