De Vlaamse Overheid gaat in 2008 een variabele snelheidsbeperking invoeren op de E313 tussen Geel en Antwerpen waar de snelweg maar twee rijstroken heeft en de op- en afritten zeer kort en haaks zijn.
Afhankelijk van de verkeersintensiteit zal er maar 90 km/uur mogen gereden worden. Voorts zal ook de volgende maanden het wegdek in de bochten van de afritten op de oude tweebaanssnelweg worden geïnspecteerd.

De extra aangekondigde maatregelen komen er na een spoedoverleg op het kabinet van Vlaams minister van Openbare Werken, Hilde Crevits (CD&V) woensdag en bovenop een reeks eerder aangekondigde maatregelen. Vijf invoegstroken aan opritten zijn al verlengd en nog voor het einde van het jaar komen er filedetectieborden en dynamische verkeerslichten aan afritten die bij drukte langer groen blijven om files te voorkomen.

Sinds een tweetal weken regent het onophoudelijk ernstige ongevallen op de snelweg tussen Antwerpen en Hasselt. 'De insteek van het overleg was de vraag hoe we, naast alle reeds geplande ingrepen, de verkeersveiligheid op de snelweg op korte termijn kunnen verbeteren', zegt een woordvoerster van het kabinet.

Daarom zal op drukke momenten de snelheid op de snelweg voor iedereen beperkt worden tot 90 km/uur. De beperking zal aan de automobilisten worden meegedeeld via dynamische verkeersborden. Het kabinet hoopt die zo snel mogelijk te plaatsen, maar daarvoor moet eerst nog een aanbesteding worden uitgeschreven en dus worden ze pas in de loop van volgend jaar verwacht.

Bij het overleg woensdag werd ook de wegpolitie, het verkeerscentrum en het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer geconsulteerd. Zij wezen het kabinet op het asfalt dat in de bochten van de afritten dringend noood heeft aan nazicht en indien nodig aan vervanging. Die ingreep zal de komende maanden gebeuren.