De Amerikaanse president George Bush heeft zijn veto gesteld tegen een wetsvoorstel dat de ziekteverzekering uitbreidt naar armen en kinderen, zo heeft het Witte Huis woensdag meegedeeld.
De riskante belissing is koren op de molen van politieke tegenstrevers die het staatshoofd hun visie omtrent Irak willen opdringen.

Bush gebruikte nog maar een vierde keer zijn vetorecht op zeven jaar presidentschap. Op een jaar voor de presidentsverkiezingen veroorzaakt dat onrust bij een deel van zijn Republikeinse vrienden. Enkele Republikeinse Congresleden hadden zich bij de Democratische meerderheid gevoegd om het wetsvoorstel er afgelopen maand door te krijgen in het Congres.

Volgens het voorstel zou er over een periode van vijf jaar 35 miljard dollar geïnvesteerd worden om zo vier miljoen extra kinderen in de ziekteverzekering op te kunnen nemen. Dat geld zou komen van een verhoging van 0,61 dollar van de federale taks op sigaretten.

Volgens Bush is het wetsvoorstel te duur en worden er ook te veel gezinnen met een relatief hoog inkomen in opgenomen. De president stelt zelf voor om vijf miljard dollar in het programma te investeren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig