De Poolse regering zal de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) uitnodigen om waarnemers te sturen voor de tussentijdse parlementsverkiezingen van 21 oktober.
Het Poolse ministerie van buitenlandse zaken heeft dit woensdag bekendgemaakt. Warschau komt met de uitnodiging terug op een weigering, vorige maand, om OVSE-medewerkers te ontvangen die over de verkiezingen wilden komen praten. De weigering leidde tot veel kritiek op de regering.

De voorzitter van de parlementaire assemblee van de OVSE, Goran Lennmarker, zei vorige maand dat Polen met de weigering zijn verplichtingen inzake de OVSE schond. Lennmarker stelde verder dat Polen 'een slecht voorbeeld' gaf, dat negatieve gevolgen kon hebben voor de ontwikkeling van de democratie.

All 56 OVSE-lidstaten, waaronder Polen, stemden er in 1990 mee in waarnemers voor hun verkiezingen uit te nodigen. De OVSE bepaalt zelf op basis van beschikbaarheid en noodzaak of waarnemers worden afgevaardigd. Bij de Poolse parlements- en presidentsverkiezingen van 2005 waren geen OVSE-waarnemers aanwezig.