De Bel20 wint kort voor 13 uur 0,3 procent tot 4.376,20 punten. De korf der steraandelen telt 10 stijgers en 9 dalers.

De financiele zwaargewichten noteren verdeeld. Dexia (+1,4% tot 22,43 euro) en KBC (+1% tot 98,98 euro) gaan net als hun Europese sectorgenoten hoger.
Beleggers speculeren dat het ergste van de kredietcrisis achter de rug is. Het beurshuis UBS heeft op basis hiervan zijn koersdoel voor Dexia opgetrokken tot 23 euro. Het neutral-advies blijft echter behouden wegens de recente goede prestatie van het aandeel. Fortis, dat dinsdag 2,3 procent duurder was geworden, speelt 1 procent kwijt tot 21,01 euro.

Umicore wint 1,7 procent tot 175,50 euro. Umicore en Zinifex hebben het startschot gegeven voor de beursgang van hun gezamenlijke zinkdochter Nyrstar. De beursintroductie is gepland voor de komende weken op Euronext Brussel. Hoeveel aandelen Nyrstar zullen worden verkocht en wat de prijsvork zal zijn, ligt nog niet vast.

Omega Pharma noteert 0,7 procent lager op 62,36 euro. De intekenperiode voor de beursgang van Arseus, de afdeling van Omega Pharma die diensten en producten levert aan medische beroepen, is vervroegd afgesloten. De eerste notering van Arseus op Euronext Brussel en Euronext Amsterdam is gepland voor 5 oktober. Voorts blijkt dat Marc Coucke, de referentieaandeelhouder van Omega Pharma, zijn belang in Omega heeft verminderd van 30,24 tot 28,54 procent. Hij verkocht aandelen om in te tekenen op de beursgang van Arseus.

Op de brede markt maakt de chemiegroep Tessenderlo het mooie weer. Tessenderlo kreeg het vorige week hard te verduren - de koers daalde 9,5 procent - maar wordt sinds deze week weer opgepikt. Het aandeel stijgt met 2,3 procent tot 43,09 euro.

Telenet stijgt met 1,1 procent tot 24,59 euro. Het aandeel profiteert van mededelingen over de expansie die eind vorige week op de kabelconferentie in Barcelona werden gedaan. Het Mechelse kabelbedrijf vormt een tiental winkels uit zijn dealernetwerk om tot Telenet Centers, investeert dit jaar 3 miljoen euro in de klantenzorg en plant binnenkort hogedefinitie-tv (hdtv) te lanceren. Ondertussen bleek dat het belang van Liberty Global in Telenet is gestegen tot meer dan 50 procent.

Hekkensluiter is eens te meer de Waalse producent van implantaten IBt. Een kleine week geleden meldde IBt een punt te zetten achter de activiteiten in de VS en sindsdien is het vertrouwen in het Waalse bedrijf helemaal zoek. IBt zakt nog maar eens 6 procent en is nu nog 4,10 euro waard.

Verder staat het vastgoed onder druk. Wereldhave Belgium verliest 3,4 procent tot 57,65 euro, Banimmo laat 3,4 procent liggen op 19,75 euro en Intervest Offices zakt 2,7 procent tot 28,45 euro.

Op de fixingmarkt zakt Floridienne 0,8 procent tot 119 euro. De raad van bestuur Floridienne zegt een neutrale houding aan te nemen in het geschil over de verkoop van een aandelenpakket in de chemie- en agroholding uit Waterloo.

De banksector blijft in de gunst van de belegger staan. Sinds UBS en Citigroup begin deze week duidelijkheid verschaften over de impact van de kredietcrisis op hun resultaten, denken heel wat beleggers dat het ergste nu wel achter de rug is. Fondsbeheerders waarschuwen wel voor overdreven optimisme. 'De vraag is of we nu de crisis niet te snel aan het vergeten zijn. We moeten opletten dat het optimisme niet omslaat in euforie,' klinkt het.