Ter ere van de 50ste verjaardag van de lancering van de Sovjet-Russische Spoetnik organiseert het Stripmuseum in Brussel van 23 oktober tot 10 februari de tentoonstelling 'Verbeelding van de ruimte, Ruimte voor verbeelding'.
Spoetniks was de eerste kunstmatige satelliet ter wereld en werd op 4 oktober 1957 in de ruimte gecatapulteerd.

Volgens de eerste Belgische astronaut Dirk Frimout hebben strips en ruimtevaart met elkaar te maken. Ruimtevaart heeft immers ook een educatief aspect, waarmee de link naar het beeldverhaal is gelegd.

De strip is mee geëvolueerd met de ruimtevaart terwijl stripauteurs volgens het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal ook inspiratie hebben gevonden in de ruimtevaart, bijvoorbeeld Marc Sleen voor zijn verhaal 'De Planeet Egmont'.

De tentoonstelling heeft twee luiken: enerzijds zo gedetailleerd mogelijk informatie geven over de evolutie van de ruimtevaart en anderzijds laten zien hoe ruimtevaart stripauteurs heeft geïnspireerd. Om dit alles vorm te geven wordt geput uit 'echte' items, zoals een replica van de Spoetnik, een kopie van het enige én tegelijk Belgische kunstwerk op de Maan 'Fallen Astronaut' en een originele Maansteen. Anderzijds zijn er ook originele prenten van strips van onder andere Franquin, Graton, Peyo en Vandersteen.

Er is echter bewust gekozen om pas vanaf 1957 te werken. 'Spoetnik heeft tekenaars andere ideeën gegeven', zo werd gemotiveerd.

Rond 50 jaar Spoetnik zijn of komen er nog andere tentoonstellingen zoals in het Planetarium van Brussel, de Volkssterrenwacht Beisbroek in Brugge, het Euro Space Center in Redu. Bovendien zijn er talrijke voordrachten, debatavonden enz.