Verschillende Brusselse burgemeesters verklaren dat er niet beslist is om niet mee te werken aan de uitvoering van de nieuwe federale huurwet. Eerder was bericht dat conferentie van de Brusselse burgemeesters eenparig besliste niet mee te werken.
De nieuwe huurwet verplicht verhuurders de huurprijs en huurlasten te vermelden op de affiches en in advertenties. De controle daarop zou op rekening van de gemeenten komen. De nieuwssite brusselnieuws.be had eerder bericht dat de Brusselse burgemeesters op de conferentie van de Brusselse burgemeesters eenparig beslist hebben voorlopig niet mee te werken aan de uitvoering van de nieuwe wet.

In een reactie melden verschillende Brusselse burgemeesters dat het punt zelfs niet op de dagorde stond van de burgemeestersconferentie. Burgemeester Freddy Thielemans verklaarde dat Brussel-stad momenteel werkt aan een wijziging van het algemeen politiereglement, om zich in orde te stellen met de wet.

Burgemeester Bernard Clerfayt van Schaarbeek zegt geen kennis te hebben van om het even welke beslissing van de burgemeestersconferentie om deze nieuwe wet niet in uitvoering te brengen. De uitvoering van de wet zal volgens hem overigens wel juridische problemen opleveren.

Zijn collega van Sint-Joost-ten-Noode, Jean Demannez, zei dat hij zich moeilijk kan voorstelllen hoe gemeenten een dergelijke federale wet kunnen boycotten.

De burgemeester van Jette, Hervé Doyen (LBJ) verklaarde aan brusselnieuws.be dat ‘de federale overheid de gemeenten belast met de controle van een wettelijke bepaling waarvoor ze zelf verantwoordelijk is’. ‘Maar ze voorziet geen enkele vorm van steun aan de gemeenten.’

De nieuwe huurwet trad in werking begin 2007. Vanaf 18 mei is de affichering van de huurprijs en de huurlasten verplicht.