Vlaams minister van Wetenschap Fientje Moerman en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen (FWO) hebben woensdag de 17 internationale topwetenschappers voorgesteld die naar Vlaanderen werden (terug)gehaald met geld van het Odysseusprogramma.
Tot 2010 voorziet de Vlaamse regering jaarlijks 12 miljoen om de toponderzoekers, voornamelijk Belgen, in Vlaanderen te houden.

'Met het Odysseusprogramma wil de Vlaamse regering enerzijds Vlaamse internationaal gerenommeerde onderzoekers die in het buitenland werken doen terugkeren naar Vlaanderen en anderzijds buitenlandse topwetenschappers naar Vlaanderen halen. Want het aanbod in Vlaanderen is onvoldoende', verduidelijkt Moerman. Onderzoekers krijgen via Odysseus de kans om in Vlaanderen een eigen onderzoeksgroep uit te bouwen. De universiteit van de onderzoeker staat wel in voor het salaris.

Het FWO, dat het financiersprogramma in beheer kreeg, gaf woensdag meer uitleg over de samenstelling van de internationale jury die de kandidaten selecteerde. Samen met de Raad van Bestuur van het FWO aanvaardden zij 17 kandidaten die, afhankelijk van het gewicht van het onderzoek, tussen de 509.500 en 7 miljoen euro kregen om hun onderzoek de komende vijf jaar te financieren.

Het gaat om tien Belgische toponderzoekers, twee Nederlanders, een Duitser, een Griek, een Italiaan, een Tsjech en een Moldaviër. Zes onder hen zijn voor de komende vijf jaar verbonden aan de Katholiek Universiteit Leuven (KUL), vijf aan de Universiteit Gent (Ugent), vier aan de Universiteit Antwerpen (UA), één aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en één aan de Universiteit Hasselt (UH).

Bij de selectie van de kandidaten - veertien onder hen lichtten hun project woensdag toe op de persconferentie - werd naar een evenwichtige verdeling gezocht tussen de alfa-, beta- en gammawetenschappen. Zowel domeinen als immunologie, wijsbegeerte, ontwikkelingsfysiologie, demografie en gedragsecologie, als de sociale wetenschappen, plantenmorfogenese en nanofysica zijn in het Odysseusprogramma vertegenwoordigd.

In het midden van 2008 volgt een eerste evaluatie van Odysseus. 'Want de bedoeling is om het programma ook na 2010 voort te zetten', aldus Moerman.