Het Franse satirische blad Charlie Hebdo en de antiracismevereniging SOS-Racisme hebben een petitie gelanceerd tegen een wetsontwerp dat in het Franse parlement voorligt over DNA-tests voor migranten die een gezinshereniging aanvragen.
De petitie is al ondertekend door voormalig premier Dominique de Villepin, politicus François Bayrou, geneticus Axel Kahn, vakbondsleider Bernard Thibault en actrices Jeanne Moreau en Isabelle Adjani.

Het verzoekschrift vraagt president Nicolas Sarkozy en de Franse regering om het ontwerp in te trekken. Het idee dat je een biologisch antwoord kan geven op een politiek probleem, is immers nefast voor een democratisch, sereen en constructief debat over immigratieproblemen, klinkt het.

Philippe Val, directeur van Charlie Hebdo, stelt in zijn commentaar dat het wetsontwerp 'de deur opent voor een biologische classificatie van mensen'. 'De gevolgen hiervan reiken verder dan de immigratiekwesties', klinkt het. Het ontwerp werd op 20 september al goedgekeurd door de Assemblée en lag gisterenavond ter discussie voor in de Senaat.

De tekst voorziet in vrijwillige DNA-tests -voorlopig tot 31 december 2010- voor buitenlanders die een gezinshereniging willen bekomen. De kwestie lokte al een storm van protest uit, onder meer van leden van Sarkozy’s partij UMP, van ministers, mensenrechtenorganisaties en zelfs de katholieke kerk. De tegenstanders verwijzen naar de wet op de bio-ethiek, die DNA-tests slechts voor medische en wetenschappelijke doeleinden toelaat. 'We weten allemaal hoe de nazi’s de genetica misbruikten', luidde het zelfs in UMP-rangen. Bovendien worden adoptiekinderen en buitenechtelijke kinderen door de DNA-tests gediscrimineerd, zo luidt de kritiek.

Maar minister van Immigratie, Integratie en Nationale Identiteit, Brice Hortefeux, liet zich niet van zijn stuk brengen door de kritiek. 'Mijn beleid is niet te herleiden tot slechts drie letters, DNA', klonk het dinsdag in de Senaat. Hij stelde dat de DNA-tests 'een nieuw recht geven aan vreemdelingen die ter goeder trouw zijn' en niet beschikken over betrouwbare papieren. De DNA-tests zijn bovendien niet verplicht en kunnen alleen gebeuren op initiatief van de persoon die een visum aanvraagt, herinnerde hij.

Het DNA-voorstel maakt deel uit van een reeks maatregelen die Sarkozy -zelf zoon van een (Hongaarse) migrant- tijdens zijn verkiezingscampagne aankondigde om de migratie te beperken. Een andere maatregel van Sarkozy, die al even omstreden is, is de uitwijzing van 25.000 'illegalen' tegen het einde van dit jaar. In Frankrijk verblijven naar schatting tussen de 200.000 en 400.000 buitenlanders zonder de vereiste documenten - 'mensen zonder papieren' voor de ene, 'illegalen' voor de andere. Om het door Sarkozy vooropgestelde cijfer te halen, voert de Franse politie de jongste tijd heel wat controles uit in metrostations, op straat en aan scholen en fabrieken. Sommigen vinden dat dit doet denken aan de deportatie van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog en verenigen zich daarom in geheime 'verzetsbewegingen' die kinderen van sans-papiers laten onderduiken. De sans papiers zelf uitten hun ongenoegen al via betogingen en hongerstakingen.