De Kamercommissie Sociale Zaken heeft woensdag een wetsontwerp goedgekeurd waardoor bij de sociale verkiezingen van volgend jaar voor de samenstelling van ondernemingsraden de oude drempel van bedrijven vanaf honderd werknemers geldt.
De goedkeuring gebeurde met quasi unanimiteit. Alleen Vlaams Belang stemde tegen. Aan de tekst gingen lange discussies vooraf tussen de sociale partners en binnen de regering van lopende zaken. Vakbonden en werkgevers kwamen vorige maand echter overeen de sociale verkiezingen te organiseren volgens de oude regels: ondernemingsraden in bedrijven vanaf honderd werknemers en comités voor preventie en bescherming vanaf vijftig werknemers.

Een ander wetsontwerp over de procedure en organisatie van de sociale verkiezingen staat binnen twee weken op de agenda van de Kamercommissie. Om de wet van 1948, die ondernemingsraden vanaf vijftig werknemers oplegt en een arrest van de Raad van State te omzeilen, was het woensdag goedgekeurde wetsontwerp nodig.

België werd in maart veroordeeld door Europa voor het niet omzetten van de kmo-richtlijn. Ook die voorziet in ondernemingsraden vanaf vijftig werknemers.