Formateur Yves Leterme zet woensdag zijn bilaterale contacten voort. Na dinsdag de thema’s justitie en immigratie te hebben doorgenomen met MR en CDH gebeurde dat woensdagvoormiddag ook met de Vlaamse liberalen. Mogelijk volgt later op de dag een vergadering met CD&V/N-VA.
Leterme maakte dinsdagmorgen met de delegatieleiders van MR, Open VLD, CDH en CD&V/N-VA afspraken over het verloop van de formatiebesprekingen. Bedoeling is dat hij over verschillende thema’s contacten heeft met de verschillende delegaties, liet de formateur weten.

Dat gebeurde ook meteen. Dinsdagnamiddag zat Yves Leterme al aan tafel met respectievelijk de CDH- en MR-delegaties. Onderwerp: justitie en immigratie. Woensdagmorgen gebeurde hetzelfde met Open VLD.

De bilaterales moeten toelaten om na te gaan waar de knelpunten zitten, welke de prioriteiten van de oranje-blauwe partners zijn en wat voor hen bespreekbaar is. Onderhandelen gebeurt voorlopig nog niet.

De formateur zou op dezelfde manier alle andere thema’s overlopen met de delegaties en nadien telkens met alle partijen aan tafel de knopen doorhakken.

Dat moet ervoor zorgen dat al deelakkoorden kunnen worden afgesloten en dat met de mehtode-Van Rompuy al snel een aantal successen kunnen worden geboekt, stelt een Vlaamse bron.

Een Franstalige bron stelde woensdag dat Leterme zich deze keer heel anders gedraagt dan tijdens zijn eerste formateurschap. 'Het is een andere man', luidde het.