In Groot-Brittannië weerklinkt kritiek op de manier waarop premier Gordon Brown dinsdag bekendmaakte dat hij tegen Kerstmis 1.000 van de 5.500 Britse soldaten uit Irak zal terugtrekken. Brown had eerst het parlement en dan pas de media moeten inlichten, vindt voormalig premier John Major.
Volgens Liam Fox, defensiespecialist van de Tories, vinden vele mensen het 'cynisch om politiek voetbal te spelen met onze troepen'.

En ook de Britse pers ziet in de aankondiging een politiek spel. Woensdag vindt immers een congres plaats van de Conservatieve Partij (Tories). Het gonst bovendien al wekenlang van de geruchten dat Brown weldra vervroegde verkiezingen zal uitroepen. In de peilingen ligt Labour momenteel immers nog altijd zeven tot tien procentpunten voor op de Tories.

De krant The Sun vindt dat de oppositie zich terecht afvraagt waarom Brown slechts duizend soldaten terugtrekt. 'Gordon Brown had zich moeten wapenen tegen de verdachtmaking dat hij een politiek spel speelt met het leven van onze soldaten', klinkt het.

Ook de Daily Mail vindt dat Brown met de aankondiging het gras wegmaait voor de voeten van de Tories. 'Waarom kondigde hij het nieuws nu aan?', vraagt de rechtse krant zich af. 'Toen Brown aan de macht kwam, beloofde hij dat hij een einde zou maken aan de mediatisering en de schijn uit het tijdperk van Tony Blair. Maar gisteren leek hij politiek te voeren ten koste van het leger'. Ook de Daily Telegraph spreekt van een 'slag onder de gordel'.

Zelfs de centrumlinkse krant The Guardian laakt de 'gemediatiseerde' aanpak van 'een politicus die beloofd had staatszaken niet te verwarren met zijn eigen politieke belang'.

'Het is moeilijk om geen verband te zien tussen het moment van de aankondiging van Brown en het congres van de Conservatieven', meent tot slot ook The Times (centrumrechts).