Ehsan Jami, de oprichter van het comité voor ex-moslims, plaatst zich met zijn ’denigrerende’ uitlatingen over de islam buiten het gedachtegoed van de PvdA.
Dat schrijft scheidend PvdA-voorzitter Ruud Koole woensdag in de Volkskrant. 'Van een PvdA-volksvertegenwoordiger mag worden verwacht dat hij met publieke uitingen niet indruist tegen de centrale beginselen van de partij', aldus Koole.

Koole reageerde op een opiniestuk dat Jami vorige week samen met PVV-leider Geert Wilders in de Volkskrant publiceerde. In dat stuk vergeleken ze de profeet Mohammed met Adolf Hitler en stellen ze dat stevige kritiek op de islam noodzakelijk is om weerstand te bieden aan ’de islamisering van Nederland’.

Koole noemt Jami’s opmerkingen over de islam denigrerend en vindt dat ze haaks staan op de democratische rechtsstaat, 'die immers ook de geloofsvrijheid garandeert'. Koole nam eerder al afstand van het stuk van Jami en rechtsextremist Wilders, maar zei toen dat Jami 'het volste recht heeft over elk onderwerp met wie dan ook te publiceren'.