De opperbevelhebber van de vredestroepen van de Afrikaanse unie in Darfoer, generaal Martin Luther Agwi, waarschuwt voor de overmacht van de rebellengroepen en milities.
Volgens Agwi hebben de rebellen meer manschappen en wapens dan de 7.000 soldaten van de vredesmacht. 'Ze zouden ons erg snel onder de voet kunnen lopen', zei Agwi woensdag aan de BBC.

Agwi had dinsdag in Darfour een ontmoeting met een groep 'wijzen', voormalige staatsleiders en politieke zwaargewichten, onder leiding van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Desmond Tutu. De groep zoekt een oplossing voor de crisis in Darfour.

Vorige week kwamen nog zeker tien soldaten van de AU om bij een aanval van rebellen. De AU-soldaten werden daarbij volledig verrast door de rebellen. Toch beschikt geen enkele lidstaat van de Afrikaanse Unie over de middelen en manschappen om een doeltreffende vredesmacht uit te bouwen. Agwi verwacht pas beterschap met de komst van VN-troepen volgend jaar. Zij zullen een hybride troepenmacht vormen met de soldaten van de AU.

In het conflict tussen regering en rebellen in Darfour zijn sinds 2003 al minstens 200.000 mensen om het leven gekomen en miljoenen anderen uit hun dorpen verdreven.