Lance Armstrong: 'Landis is ter dood veroordeeld'
reuters
Foto: © LUCY NICHOLSON
Lance Armstrong heeft felle kritiek geuit op de twee jaar schorsing die Floyd Landis kreeg na zijn positieve plas tijdens de Ronde van Frankrijk van 2006. De zevenvoudige Tourwinnaar haalde vooral uit naar het Franse labo van Châtenay-Malabry, dat de controles op de urine van Landis uitvoerde.
"Als je iemand ter dood veroordeelt, wat hier in de praktijk gebeurd is, kan je niet aanvaarden dat er slecht gewerkt wordt. Dat is hier nochtans duidelijk het geval", sneerde Armstrong.

Volgens de Amerikaan zou zijn landgenoot zelfs vrijgesproken zijn indien het proces had plaatsgevonden voor een volksjury in de Verenigde Staten. "Ik heb de zaak van Floyd niet van heel dichtbij gevolgd, maar ik ben ervan overtuigd dat hij bij een proces in Amerika voor een volksjury zou zijn vrijgesproken."

Floyd Landis werd twee weken geleden door het Amerikaanse antidopingagentschap voor twee jaar geschorst nadat hij tijdens de Tour 2006 betrapt werd op het gebruik van testosteron. Landis moest ook zijn Tourzege inleveren.