In Gent is sinds dinsdagavond laat een spontane stakingsactie bezig bij het chemisch bedrijf Kronos. Dat is bevestigd door de christelijke vakbond ACV.
De arbeiders zouden ontstemd zijn over het ontslag van een collega. Zij hebben het werk neergelegd.

Volgens ACV Chemie ligt het bedrijf momenteel stil, voor een drie dagen durend onderhoud. Dat jaarlijkse onderhoud komt door de actie in het gedrang. De nachtploeg is gisteravond om 21 uur niet aan het werk gegaan, zegt ACV Chemie. Ook de ochtend- en dagploeg zijn vanmorgen niet aan de slag gegaan.

Reden van de sociale onrust is het ontslag van een collega. Die zou in een pamflet het ongenoegen van de nachtploeg hebben kenbaar gemaakt. In de eisenbrief, waarin de hoge werkdruk aan de kaak gesteld werd en gevraagd werd naar meer loon, dreigde de man ook met acties.

Het personeelslid is geen vakbondsafgevaardigde en is dus voor dergelijke initiatieven ook niet beschermd tegen ontslag. Hij is ontslagen door de directie. Het arbeiderspersoneel vraagt nu dat hij weer aan de slag mag.

Kronos Europe is een bedrijf dat titaandioxydepigmenten fabriceert, voor gebruik in kunststoffen en verf. Omdat het om een seveso-bedrijf gaat (een bedrijf dat met gevaarlijke stoffen werkt), zijn een aantal arbeiders nog binnen om de veiligheid te garanderen.