Vrijgelaten Hasselaar wellicht morgen in België
De achttienjarige Hasselaar die dinsdag in Kentucky is vrijgelaten, zal wellicht morgen terug in België zijn. Dat heeft zijn advocaat Gerald Corthouts in Hasselt vanmorgen gezegd.
'Er moet een aantal formaliteiten vervuld worden. Van de sheriff moet hij ook zijn persoonlijke papieren en spullen terugkrijgen, zoals onder meer zijn paspoort, mp3-speler en gsm', vertelt advocaat Corthouts.

De Hasseltse raadsman had gisteravond nog telefonisch contact met zijn contactpersonen in de VS en met de familie in Hasselt. 'De opluchting bij de ouders is groot. Die zal nog groter zijn als hun zoon effectief terug in België is', zegt meester Corthouts.

De 18-jarige Hasselaar zat sinds begin augustus in Kentucky in de gevangenis, omdat hij zijn Amerikaanse chatvriendin wilde ontmoeten. Ze waren via het internet verliefd op elkaar geworden.

HNadat hij twee jaar had gechat met een meisje in Kentucky, schraapte hij al zijn geld bijeen om haar ook echt te kunnen ontmoeten. Hij trok naar Amerika, maar daar werd zijn droom een nachtmerrie. Zijn vriendin bleek maar 13, en niet 16 zoals ze altijd had gezegd.

De lokale sheriff werd gealarmeerd over de aanwezigheid van de jonge Belg en gooide hem in de cel op verdenking van pedofilie, zeker toen bleek dat hij en het meisje erotische foto’s en seksueel getinte boodschappen naar elkaar hadden gestuurd. ‘Een seksueel roofdier’, werd Kris A. in de plaatselijke pers genoemd. Er hing een celstraf van vijf jaar boven zijn hoofd.

Maar een lokale volksjury, die dinsdag moest oordelen of de feiten wel zwaar genoeg waren om een proces te starten, besliste in zijn voordeel.