Parlement stemt in met privatisering GDF
PARIJS - Het Franse parlement heeft dinsdag het wetsontwerp over energie goedgekeurd, waardoor het bedrijf Gaz de France (GdF) wordt geprivatiseerd. Hiermee ligt ook de mogelijkheid van een fusie met Suez open.
De tekst van het ontwerp werd goedgekeurd met 327 stemmen voor en 212 tegen. Enkel de rechtse regeringspartij UMP stemde voor, links en het centrum stemden massaal tegen. Ook tien UMP-verkozenen duwden tegen de wil van hun partij op de rode knop. Nog eens zeven anderen onthielden zich.

Door het wetsontwerp wordt het belang van de Franse Staat in GDF afgebouwd van 80,2 procent tot ongeveer 34 procent. In Electricité de France (EDF) behoudt de Staat 70 pct, tegen 87,3 pct voordien. Er is ongeveer een maand over de kwestie gedebatteerd. De oppositie verwijt premier de Villepin zijn belofte uit 2004 te hebben verbroken om minstens 70 pct van de aandelen in beide bedrijven te behouden. De socialisten dienden meer dan 130.000 amendementen in.

In Parijs werd dinsdag gemanifesteerd tegen de beslissing. Volgens de vakbonden daagden zo'n 15.000 betogers op, de politie zo'n 2.500 manifestanten. Ze protesteerden tegen de privatisering van GdF. Die privatisering is nodig om een fusie met Suez mogelijk te maken, en tegelijk in regel te zijn met het Europees recht. De Europese richtlijnen bepalen dat de energiemarkt in de landen van de Unie tegen juli 2007 volledig moet vrijgemaakt zijn.

Het fusieproject GDF-Suez werd in februari aangekondigd door de Franse premier Dominique de Villepin. Deze operatie belette dat het Italiaanse Enel een deel van de Franse energiemarkt (Suez) in handen zou krijgen. Door de fusie ontstaat de grootste gasproducent van Europa en de nummer vijf op het vlak van elektriciteit.

Het hele project heeft ook invloed op de energiemarkt in ons land, want Suez en GdF hebben het grootste deel van de markt in handen. De Belgische regering onderhandelde de voorbije weken met beide bedrijven om te zorgen voor meer concurrentie.

De groep GdF werd opgericht in 1946 en telt meer dan 53.000 werknemers. De omzet bedroeg het afgelopen jaar 22,4 miljard euro. De groep is actief in een 30-tal landen.