Bouwsector is pessimistisch
Foto: afp
BRUSSEL - De Vlaamse bouwbarometer zakt voor het tweede kwartaal op rij. Het werkvolume van de Vlaamse bouw-kmo’ zit nog altijd goed, maar het rendement lijdt onder de zwakke prijzen en de scherpe concurrentie in de sector. Dat blijkt uit een peiling die de Bouwunie in september afnam bij een representatief staal van 200 Vlaamse bouwbedrijven.
Hoewel de Vlaamse bouwbedrijven veel werk hebben, is 41 procent van de bouw-kmo’s uitgesproken ontevreden over de evolutie in de sector en de economie. Belangrijkste problemen voor de sector zijn de lage prijzen, slechte betalers en oneerlijke concurrentie in de sector. Positief is dat 32 procent van de ondervraagde kmo’s nu meer opdrachten heeft dan in het vorige kwartaal toen het niveau ook al hoger lag dan in het begin van het jaar.

23 procent van de onvervraagden verwacht dit activiteitspeil in de toekomst te evenaren of zelfs te verhogen. ,,Door het hogere werkvolume is de winst van 1 op 4 bouwondernemingen gestegen'', luidt het bij de Bouwunie. Deze evolutie vertaalt zich in de hogere vraag naar arbeidskrachten. Toch zijn de bouw-kmo’s pessimistisch.

De lage prijzen en de hoge bijkomende kosten (brandstofprijzen, arbeidskosten, bouwmaterialen) doen het rendement in de sector aanzienlijk dalen. Van alle ondervraagden verwacht bovendien 78 procent dat de hoge olie- en energieprijzen tot een economische crisis zullen leiden.

Tweede groot probleem voor de sector is de bikkelharde concurrentie. Daarnaast hebben de Vlaamse bouw-kmo’s steeds vaker te kampen met slechte betalers. Bovendien vallen de overheidsinvesteringen in openbare werken lager uit dan verwacht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in