Schröder wil kanseliersjob opgeven
Foto: rr
BERLIJN - De uittredende Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft vandaag gezegd bereid te zijn om aan zijn ambt als premier te verzaken om de vorming van een ,,stabiele regime" mogelijk te maken.
Nadat de verkiezingen in Duitsland veertien dagen geleden op een patstelling tussen CDU/CSU en SPD waren uitgedraaid, zaten alle gesprekken over de vorming van een nieuwe regering muurvast. Zowel Schröder als CDU'ster Angela Merkel eisten de job van bondskanselier op.

Schröder zegt tegen RTL aktuell dat de kwestie wie bondskanselier wordt niet om hem persoonlijk gaat. ,,Het gaat om de politieke claim van mijn partij op het leiderschap en alleen de partijleiding kan daarover beslissen. Ik leg me bij elke beslissing neer.''

De CDU/CSU vergrootte gisteren de voorsprong op de SPD tot vier zetels door bij de uitgestelde verkiezingen in Dresden de laatste parlementszetel te winnen. Daardoor werd de druk op Schröder om af te zien van het bondskanselierschap nog groter. Deze week nog besluiten de CDU en de SPD of ze formele coalitieonderhandelingen zullen beginnen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in