Bush draagt Harriett Miers voor bij hooggerechtshof
WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush draagt Harriett Miers, de juridisch adviseur van het Witte Huis en een trouw lid van zijn naaste omgeving, voor om de plaats van Sandra Day O’Connor in het hooggerechtshof in te nemen. Dat deelde een hooggeplaatste bron bij de regering vandaag mee.
Indien de Senaat met de benoeming akkoord gaat, wordt de 60-jarige Miers de tweede vrouwelijke rechter in het hof, naast Ruth Bader Ginsburg.

Miers was de eerste vrouwelijke voorzitter van de orde van advocaten in Texas en de balie van Dallas, maar heeft nog nooit een rechterspost bekleed. Bij gebrek aan vonnissen valt moeilijk te zeggen of met haar komst het hof een ruk naar rechts zou maken.

Als juridisch adviseur van het Witte Huis vervulde Miers een belangrijke rol bij de selectie van kandidaten voor het hooggerechtshof. Met zijn keuze voor haar, doet Bush hetzelfde als in 2000, toen hij als running mate de man koos die voor hem op zoek was naar geschikte kandidaten voor het vice-presidentschap, Dick Cheney.

Juridische filosofie

Miers wordt de tweede rechter die Bush in zijn ambtsperiode in het hof mag benoemen. Vorige week werd John Roberts als voorzitter van het negen rechters tellende hof beëdigd. Conservatieven zeggen dat Bush met Miers opnieuw heeft gekozen voor iemand die meer oog heeft voor de letter van de wet dan voor culturele of maatschappelijke trends. Anderen verwachten dat senatoren Miers stevig aan de tand zullen voelen om duidelijkheid te krijgen over haar juridische filosofie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig