Eensgezindheid over onderhandelingen met Turkije
Karel De Gucht: ,,Het is vijf voor twaalf''
LUXEMBURG - De 25 ministers van Buitenlandse Zaken en Turkije zouden het eens geraakt zijn over het onderhandelingskader. De Turkse delegatie zou iets na 16 uur Belgische tijd in Ankara opstijgen, zodat ze tussen 20 en 21 uur in Luxemburg arriveert. Daardoor kunnen de toetredingsonderhandelingen nog vanavond van start gaan.
De Oostenrijkse amendementen, die op hun beurt op diverse punten door Turkije werden bijgestuurd, zouden uiteindelijk een vergelijk tussen de 25 en Turkije mogelijk hebben gemaakt. Hoewel er nog geen definitieve tekst van het onderhandelingskader circuleert, werden de Turkse journalisten getipt dat Ankara akkoord gaat met de jongste versie.

Ook het omstreden punt 5 van het onderhandelingskader, waar Turkije gevraagd wordt zijn verzet tegen het lidmaatschap van Cyprus aan internationale organisaties op te geven, zou nu ontmijnd zijn.

,,Vijf voor twaalf''

,,Als we deze middag geen akkoord over Turkije hebben, vrees ik dat de kans definitief voorbij is. Het is vijf voor twaalf.'' Dat verklaarde de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht vanochtend nog.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül zei vanochtend dat Ankara geen tekstwijzigingen zou aanvaarden. Volgens de woordvoerder heeft Straw zijn Turkse collega telefonisch enkele tekstwijzigingen voorgesteld. ,,De minister heeft ze allemaal verworpen en heeft gezegd dat de verantwoordelijkheid bij de EU rust'', aldus Tan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in