Di Rupo kiest zichzelf
BRUSSEL - PS-voorzitter Elio Di Rupo wordt de nieuwe Waalse minister-president. Dat maakte het PS-partijbureau vandaag bekend. Hij volgt daarmee Jean-Claude Van Cauwenberghe op, die vrijdag ontslag nam nadat hij in opspraak was gekomen. Di Rupo blijft ook partijvoorzitter.
Uitzonderlijke omstandigheden vragen uitzonderlijke oplossingen, zei Di Rupo. ,,Nu er veel op het spel staat voor Wallonië kan ik niet langs de zijlijn blijven staan.'' Wellicht kan Di Rupo donderdag al de eed afleggen in het Waals parlement.

Morgen komt een PS-congres in Brussel samen om de wissel te beklinken. Dat congres moet overigens ook de partijstatuten aanpassen, aangezien Di Rupo partijvoorzitter blijft. Er zullen ook voorstellen worden geformuleerd om uitwassen zoals die bij de sociale huisvestingsmaatschappij La Carolorégienne - die aan de basis lagen van Van Cau’s ontslag - in de toekomst te vermijden. Di Rupo stelde ook uitdrukkelijk de vernieuwing van de partij te willen voortzetten.

cdH tevreden

cdH-voorzitster Joëlle Milquet en Waals minister André Antoine (cdH) reageren tevreden op de aankondiging dat Elio Di Rupo Waals minister-president wordt. Volgens hen is Di Rupo het best geplaatst bij de PS om de verandering, de modernisering en heropleving van Wallonië te bewerkstelligen, zoals zij dat willen.

Milquet en Antoine zeggen in een mededeling dat Elio Di Rupo diegene is die samen met Milquet het Marshallplan voor Wallonië heeft in gang gezet en dat hij ook de belangrijkste cdH-voorstellen rond politieke ethiek heeft aanvaard. Volgens de cdH is het combineren van de functie van minister-president met die van partijvoorzitter niet ideaal. Toch zeggen de Franstalige christen-democraten dat dit bij uitzonderlijke omstandigheden mogelijk moet zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in