Zon speelde verstoppertje vanmorgen
Sommigen zochten het in hogere sferen, zoals hier op de basiliek van Koekelberg. Foto: pjb
Deze voormiddag vanaf 9.51 uur was er een gedeeltelijke zonsverduistering te zien in ons land. Het spektakel bereikte om 11.04 uur het maximum. De zon was dan voor 64 procent door de maan bedekt. Daarna begon het omgekeerde proces, met een eindpunt om 12.22 uur.

Niet overal in België was het weer even helder als in het centrum van het land en het Antwerpse. Vooral aan de kust had men pech. Waarnemers in de buurt van Madrid zagen naar eigen zeggen een ,,schitterende lange" totale eclips. De volgende gedeeltelijke zonsverduistering doet zich op 29 maart volgend jaar voor.

In een smalle strook over het noorden van Portugal, het midden van Spanje en de Afrikaanse landen Algerije, Tunesië, Libië, Sudan en Kenya was de zon te zien als een ring van licht rondom de maan. Omdat de maan momenteel ver van de aarde staat, kan geen volledige zonsverduistering optreden.

© pdw
De volkssterrenwacht Urania heeft een vliegtuig ingelegd dat vanop 10.000 voet ruim boven de bewolking vloog en dat de gegadigden, onder wie Vlaams Wetenschapsminister Fientje Moerman een goed zicht op de zonsverduistering kon geven.

Minister Moerman betreurt vrijaf van vele scholen

Hoewel er vanuit de Vlaamse overheid bij het onderwijs promotie was verricht rond de eclips, omdat die voor het eerst sinds lang en het voor laatst tot het jaar 2015 exact binnen de lesuren viel, had een derde van de Vlaamse scholen vrijaf gegeven (pedagogische studiedag). Heel spijtig vindt Vlaams minister van Wetenschapsbeleid en Innovatie Fientje Moerman.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in