,,Geen progressief kartel in Antwerpen''
BRUSSEL - ,,Er komt geen progressief kartel in Antwerpen". Dat zegt Mieke Vogels, het boegbeeld van Groen! in de Scheldestad, vandaag in een interview met de krant De Morgen. Ze haalt ook uit naar burgemeester Patrick Janssens (SP.A). Die wil voorlopig niet reageren.
Volgens Vogels is een kartel van de groenen met de socialisten, in het vooruitzicht van de gemeenteraadsverkiezingen, in Antwerpen definitief van de baan, maar durft Janssens dat niet zelf te zeggen. Ze noemt Janssens' betoog om pas volgend jaar over een kartel te spreken, politiek totaal ongeloofwaardig.

,,Iedereen die in de politiek zit, weet dat je in het laatste jaar voor de verkiezingen niet meer met elkaar maar met de kiezer moet bezig zijn. Bovendien onderhandelt SP.A nu al met Spirit. Dat vloekt een beetje te hard met een eventueel kartelplan waar ook Groen! deel van zou uitmaken."

,,De positie die de SP.A inneemt, is opmerkelijk", zegt Vogels in het interview. ,,Onder Patrick Janssens is de SP.A zich gaan aanschurken tegen de VLD."

Volgens het Groen!-boegbeeld ergert SP.A ,,zich openlijk wanneer Groen! bedenkingen heeft bij het straatverbod (in Antwerpen), maar zwijgt Patrick Janssens zedig wanneer de VLD uit de bocht gaat".

Vuurtje-stook

Mieke Vogels zou beter de groene schepenen in het college steunen dan vuurtje stook spelen, reageert burgemeester Janssens. ,,Vogels heeft niets anders te doen dan campagne voeren. Haar enige doelstelling is zichzelf een positie creëren in Antwerpen", zegt Janssens.

Volgens de burgemeester is het nog veel te vroeg om zich met lijst- of kartelvorming bezig te houden. Dat is niet aan de orde tot een eind in 2006. Zelfs met Spirit zijn er nog geen officiële gesprekken gevoerd, aldus Janssens.

Spirit-Antwerpen zegt het ,,njet'' van Mieke Vogels te betreuren. De partij zegt daarover niet verrast te zijn. ,,De verwarde signalen die Groen! de afgelopen maanden heeft uitgezonden in verband met een mogelijk progressief kartel waren alleszins niet van aard om veel geloof te hechten aan de eerlijke bedoelingen van Groen!'', zegt voorzitter Joris Giebens van Spirit-Antwerpen. Hij noemt het verwijt dat kartelbesprekingen tussen Spirit en SP.A een mogelijk kartel met Groen! in de weg staan, ver gezocht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in