BRUSSEL - Gisteravond woedde een zware brand in de Oliefabriek Lichtervelde, in de buurt van het treinstation van Lichtervelde. De fabriek verwerkt lijnzaad tot olie. Door nabluswerken waren er vanmorgen vertragingen op de spoorlijn Kortrijk-Brugge.
Een productie-eenheid met een oppervlakte van 1.250 m2 stond in lichterlaaie.

De plaatselijke brandweer kreeg versterking van onder andere de korpsen van Roeselare, Hooglede en Torhout. Ze konden voorkomen dat de vlammen oversloegen naar een aanpalend bedrijf. Ook de olietanks van de fabriek zijn gevrijwaard.

Volgens algemeen bestuurder van het bedrijf Guido Haeck is de brand waarschijnlijk ontstaan door een technisch defect aan de verwarmingsinstallatie voor het lijnzaad. Op het moment van de brand waren twee mensen aan het werk. Er vielen geen gewonden.

De vijftien arbeiders en vier bedienden van die eenheid zijn voorlopig technisch werkloos. De schade wordt geraamd op zo'n 5,5 miljoen euro.

Vertraging

Door nabluswerken kunnen er in het station van Lichtervelde, vlakbij de Oliefabriek, maar drie van de vijf sporen gebruikt worden. Dat levert vertragingen van een vijftal minuten op voor de treinverbindingen tussen Kortrijk en Brugge (in beide richtingen) en tussen Brussel-luchthaven en De Panne.

Hoelang de hinder zal duren is nog onduidelijk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in