'Aanslag Koninginnedag kon niet voorkomen worden'
Foto: rr
De aanslag van Karst T., die op Koninginnedag een mislukte aanslag pleegde op de bus met de Nederlandse koninklijke familie, kon niet voorkomen worden. Dat is de belangrijkste conclusie van het onderzoek naar de gebeurtenissen, zo schrijft de Volkskrant donderdag. De officiële resultaten van de verschillende onderzoeken worden vrijdag voorgesteld.

Drie instanties onderzochten wat precies gebeurd is op 30 april. Tijdens een optocht van de koninklijke familie in Apeldoorn reed Karst T. met zijn auto tegen hoge snelheid door de menigte heen om uiteindelijk tegen een monument tot stilstand te komen. Hij maakte zeven slachtoffers en miste de bus waarop koningin Beatrix en haar familie zaten maar net. T. kwam ook zelf om het leven.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), de Nationale Recherche en de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid stellen vrijdag alle drie hun rapport over de aanslag voor. De Nationale Recherche begint met een reconstructie van de feiten, de Inspectie onderzocht de voorbereiding en de uitvoering van de aanslag.

In het NCTb-rapport zouden aanbevelingen staan voor een betere beveiliging van openbare optredens van leden van de koninklijke familie, zonder dat daarbij op Koninginnedag het spontane en open karakter van de feestdag wordt aangetast.

Minister-president Jan Peter Balkenende reageert na de ministerraad van vrijdag op de rapporten.