VRT zoekt contact met buitenaardse wezens
Ruimtevaartorganisatie NASA liet in de jaren 70 deze gouden plaat achter in de ruimte. Foto: nasa
De openbare omroep VRT wil tegen het einde van het jaar het wereldnieuws halen. Eén wil immers via een tv-prgramma een boodschap voor buitenaards leven de ruimte insturen. Daarvoor doet de zender een beroep op de Vlaamse kijkers.
'We menen het bloedserieus', laat VRT-woordvoerder Björn Verdoodt weten in Het Laatste Nieuws. 'We hoeven niet altijd de VS te zijn om met zoiets uit te pakken. We werken al een tijdje aan het plan.'

Vlaams visitekaartje in de ruimte

Dat plan houdt in dat de VRT een boodschap de kosmos wil insturen, op zoek naar tekenen van buitenaards bestaan.

'We gaan Vlaanderen vragen om mee te denken over welke boodschap we aan buitenaards leven willen sturen. Het kan een fantastisch visitekaartje worden voor Vlaanderen en België in de kosmos', meent VRT.

Hoe de boodschap verzonden zal worden, staat nog niet vast. Volgens VRT maakt dat net deel uit van de zoektocht in het programma.

'We praten momenteel ook met de belangrijkste ruimteorganisaties om ons te ondersteunen', aldus Verdoodt. Het programma was tot vandaag een geheim project binnen de VRT onder de titel 'Operatie spacecake'.

'Gouden plaat'

Het concept doet sterk denken aan de stunt met de 'gouden plaat' die de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA 31 jaar geleden de ruimte instuurde.

Op die plaat stonden pictogrammen van een man en een vrouw afgebeeld, alsook de positie van de aarde en het uitzicht van ons zonnestelsel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in