Controverse rond ´Place Jean Paul II´
Foto: rtr
PARIJS - Het Voorplein van de Notre-Dame kathedraal in Parijs heet voortaan 'Johannes Paulus II-plein'. De burgemeester en aartsbisschop van Parijs doopten het plein zondag om tijdens een plechtige ceremonie. Zo'n tweehonderd demonstranten protesteerden tegen de naamswijziging.
De Parijse burgemeester Bertrand Delanoë bracht hulde aan de overleden paus Johannes Paulus II. In aanwezigheid van de pauselijke nuntius Fortunato Baldelli en de voormalige aartsbisschop van Parijs, kardinaal Jean-Marie Lustiger, werd een plakaat onthuld met het opschrift 'Voorplein Notre Dame - Johannes Paulus II-plein'.

Delanoë en de aartsbisschop van Parijs André XXIII eerden de wijlen paus als ,,boodschapper van de vrede''. ,,Was er vóór hem een andere paus die de moed had om te praten over de fouten van de kerk over de Holocaust, de behandeling van zwarten, de kruistochten, de godsdienstoorlogen?'', vroeg Delanoë zich publiekelijk af.

Een tweehonderdtal mensen protesteerden tegen de nieuwe benaming. De betogers vinden dat Johannes Paulus II door zijn afwijzing van het gebruik van condooms verantwoordelijk is voor de vele aidsdoden in de wereld.