Spaanse rivier verandert in gifstroom
Foto: epa
PONTEVEDRA - Na een brand in een chemisch bedrijf in het noordwesten van Spanje zijn er giftige stoffen gelekt in een nabijgelegen rivier. Volgens de autoriteiten drijft er op de rivier Umia een vijf kilometer lang giftapijt met uiterst giftige stoffen. Dat melden Spaanse media zondag.
De rivier mondt 30 kilometer zuidwaarts uit in de zee, waar zich enkele van de grootste Spaanse mosselbanken bevinden. De plaatselijke vissers zijn bezorgd. Het water van de rivier is turkoois van kleur en er werden al heel wat dode vissen opgemerkt.

Volgens de eerste analyses zou onder meer het kankerverwekkende benzeen in de rivier zijn gelekt. De hulpdiensten proberen nu het giftapijt tegen te houden.

De Umia levert ook drinkwater voor zowat 100.000 mensen, maar die drinkwatervoorziening werd tijdelijk stopgezet.

Oorzaak brand onbekend

De brand ontstond in een opslagplaats van Brenntag in Caldas de Reis (Galicië). De precieze oorzaak van de brand is nog onbekend. Minister Manuel Vazquez, bevoegd voor milieuzaken in Galicië, houdt het bedrijf verantwoordelijk en kondigde een onderzoek aan.

Volgens de milieuorganisatie Greenpeace kon het giflek vermeden worden mits betere veiligheidsmaatregelen. De regio werd vier jaar geleden al getroffen door zware olievervuiling na de ramp met de olietanker Prestige en de jongste maanden woedden er in Galicië hevige bosbranden.