BRUSSEL - Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael wil rechters de mogelijkheid geven om organisaties en verenigingen die zich bezondigen aan xenofobie, racisme en antisemitisme buiten de wet te stellen. Dat heeft de VLD-minister gezegd op de 50ste bedevaart aan de Dossin-kazerne in Mechelen.
Vanuit de Dossin-kazerne werden de joden die in België verbleven tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar de nazi-concentratiekampen, vooral naar Auschwitz-Birkenau. Op die manier werden ongeveer 25.000 joden en 351 zigeuners met veewagons afgevoerd. Slechts 1.194 joden en 13 zigeuners overleefden de kampen.

Tijdens een toespraak op de 50ste bedevaart drong Dewael erop aan om zo snel mogelijk werk te maken van het aangekondigde Holocaustmuseum in Mechelen. Nu er steeds minder overlevenden van de kampen zijn, is het meer dan ooit belangrijk dat de Holocaust in ons collectief geheugen gegrift blijft staan, klonk het.

Dewael wil ook dat organisaties die racisme, xenofobie of antisemitisme verkondigen verboden worden. Momenteel kunnen individuen op basis van de antiracismewet wel worden veroordeeld, maar verenigingen of organisaties niet. En de wet op de privé-milities geeft ook weinig wapens om tegen dergelijke verenigingen op te treden.

Blood and Honour

,,Als ik zie dat een neo-nazistische en negationistische organisatie als Blood and Honour binnen de vrijheden die onze democratie voorziet, een neo-nazistische reünie organiseert in dezelfde gemeente waar meer dan zestig jaar geleden het twintigste konvooi door het verzet werd tegengehouden, dan kom ik in opstand'', zei Dewael.

Dewael wil zelf het initiatief niet nemen, maar samen met de fracties in de Kamer bekijken hoe dit kan worden geregeld.