Jos Lansink wereldkampioen jumping
Foto: epa
Springruiter Jos Lansink heeft zondag goud behaald op de Wereldruiterspelen in Aken. Onze 45-jarige landgenoot vormde met Cuvalor Cumano de enige foutloze combinatie in een barrage met drie.

Het zilver was voor de Amerikaanse Beezie Madden, met Authentic, het brons voor de Duitse Meredith Michaels Beerbaum, met Shutterfly.

In de finale met vier, waarbij de ruiters niet enkel met hun paard, maar ook met dat van de drie andere finalisten, het parkoers moesten afleggen, was de Australische Edwina Alexander (Isovlas Pialotta), de enige die in de fout ging.

,,Ik geloof er niks van"

,,Ik geloof er helemaal niks van. Vertel het me morgen nog maar eens", reageerde onze landgenoot Jos Lansink, nadat hij in het Duitse Aken wereldkampioen jumping geworden was. ,,Toen Beezie Madden de fout maakte, wist ik dat ik de proef gewonnen had. Verder durfden mijn gedachten niet te gaan. Nog steeds niet."

,,Cumano is niet echt een snel paard in de barrages. Omdat ik als eerste moet rijden, jaagde ik hem wat op, om met een degelijke tijd toch druk op de andere twee te zetten, vooral op Beezie Madden, die het snelste in het jachtparkoers was en wiens kwaliteiten we al jaren kennen."

Het stoorde Lansink niet dat hij op het podium aangekondigd werd als Nederlander in plaats van Belg. ,,Dit is ook een beetje voor mijn geboorteland. Daar is alles begonnen. Ik kom er nog wel, maar blijf in België wonen. Vrouw en kinderen hebben het er geweldig naar hun zin."