KANDAHAR - Bij felle gevechten in de zuidelijke Afghaanse provincie Kandahar zijn dit weekend vier militairen van de internationale troepenmacht Isaf zijn gedood. Het gaat volgens het Afghaanse ministerie van Defensie om Canadezen, maar dat iis nog niet bevestigd. Bij de gevechten vielen ook tweehonderd Taliban-strijders.
Isaf zei dat er tijdens Operatie Medusa, die zaterdag in het district Panjwayi begon, ook doden en gewonden waren gevallen onder de Navo-troepen. Woordvoerder majoor Scott Lundy zei dat meer informatie pas later wordt verschaft, omdat de operatie nog voortduurt.

Panjwayi ligt ongeveer 20 kilometer ten westen van Kandahar, een voormalig bolwerk van de Taliban. De meldingen over het verloop van de strijd zijn moeilijk te verifiëren omdat autoverkeer in Panjwayi onmogelijk is.

Isaf-eenheden maakten zondag vier bommen onschadelijk langs een drukbereisde weg in de provincie Kandahar. Drie bommen waren verstopt in een geparkeerde auto, de vierde was bevestigd aan een fiets, zei de politie.

Het Britse ministerie van Defensie en de Isaf houden intussen vol dat het Nimrod MR2-verkenningsvliegtuig dat zaterdag neerstortte en waarbij veertien Britten gedood werden, niet werd neergehaald. Volgens de Isaf had de piloot voor de crash melding gemaakt van een technisch probleem.

Een veronderstelde woordvoerder van de Taliban, Abdul Khaliq, claimde in een telefoontje aan Associated Press dat het toestel was neergehaald met een Stinger-raket.