BRUSSEL/LONDEN - Terwijl in Londen een nieuw onderzoek wordt opgestart naar de dood van prinses Diana, nu 9 jaar geleden, kwam haar butler Paul Burrell met een onthulling die slecht nieuws is voor aanhangers van complottheorieën: de ring die ze had gekregen van haar vriend Dodi Al Fayed, was geen verlovingsring want het koppel had geen trouwplannen. Dat meldt de Independent on Sunday.
De vraagtekens rond de toedracht van het verkeersongeval dat Diana en Dodi het leven kostte in een Parijse tunnel, leidden tot allerlei theorieën, waaronder een die wil dat de prinses werd vermoord omdat de Britse establishment niet wilde dat zij trouwde met de islamitische zoon van een schatrijke Egyptenaar.

Het feit dat ze, kort voor haar dood, een gouden Bulgari-ring van haar Dodi kreeg, die was bezet met diamanten en zo'n 4000 euro had gekost, werd daarbij gezien als een teken dat de twee van plan waren te trouwen.

"Niets van waar", schrijft Burrell in zijn nieuwe boek, "Diana belde me twee dagen voor de crash nog op en vertelde toen over haar ring, maar ze maakte duidelijk dat het een juweel zonder bijbedoelingen was, zoals ook bleek uit het feit dat ze de ring droeg aan haar rechterhand. De wereld moet eens ophouden te denken dat Diana en Dodi trouwplannen hadden, want dat was eenvoudigweg niet zo. In haar eigen woorden: 'ik heb net zoveel behoefte aan een nieuw huwelijk als aan huiduitslag'".

De onthulling van Burrell komt terwijl de hoogstgeplaatste vrouwelijke rechter in Engeland, Dame Elizabeth Butler-Sloss, een nieuw onderzoek opstart naar de dood van Lady Di. Het is mogelijk dat zij daarbij ook leden van het koningshuis zal willen ondervragen.