TYRUS - Ongeveer 480 Italiaanse manschappen die de VN komen versterken aan de grens met Israël, waren zaterdag al ontscheept op de kust van Tyrus in het zuiden van Libanon. De ontscheping van de in totaal 900 manschappen van het San Marco regiment gaat zondag voort, aldus een Italiaans militair woordvoerder.
De militairen worden naar het grensgebied gebracht als versterking van de interimaire VN-macht in Libanon (Unifil). Zij worden uitgerust met meer dan 150 voertuigen waaronder pantsers.

"De al ontscheepte soldaten hebben zich geïnstalleerd in een kamp buiten Tyrus en bereiden zich voor om met de Unifil te werken", aldus luitenant Federico Mariani, een van de woordvoerders van de Operatie Leonte (de Italiaanse naam van de Libanese rivier Litani).

Het Italiaanse contingent dient in de komende weken het aantal van 2.450 te bereiken. Er volgen ook duizenden soldaten uit de andere landen die troepen beloofd hebben. De Italiaanse manschappen worden ontplooid ten oosten van Tyrus in de westelijke zone van de Unifil die momenteel 2.000 militairen telt.

Vijf Italiaanse oorlogsschepen kruisen voor de kust van Libanon, waaronder het vliegdekschip Garibaldi dat verticaal opstijgende Harriers en Agusta aanvalshelikopters kan vervoeren.