PARIJS/DARMSTADT - De Europese Maansonde Smart-1 is zondag op het eind van een succesvolle missie (doelbewust) ingeslagen op de natuurlijke satelliet van de Aarde, zo heeft het vluchtleidingscentrum in Darmstadt meegedeeld.
De onbemande sonde smakte zoals gepland om 07.42 Belgische tijd aan 7.200 km per uur neer in de Zee der Uitmuntendheid, gelegen in het zichtbare zuidelijke halfrond van de Maan. Volgens ESA gebeurde dit waarschijnlijk op 46,2 graden westerlengte en 34,4 graden zuiderbreedte.

Wetenschappers hopen dankzij de crash meer te leren over de geologie van de plaats waar het onbemande toestel is ingeslagen. Er is normaal een krater met een diameter van drie tot tien meter ontstaan.

In de laatste uren van haar bestaan, stuurde de sonde nog spectaculaire beelden door van de Maan, te consulteren op www.esa.int.

Gelanceerd op 28 september 2003 met een zware Ariane-5 draagraket, diende de eerste Europese Maanverkenner de deugdelijkheid van nieuwe ruimtevaarttechnologie aan te tonen, zoals de revolutionaire ionenmotor, en de Maan beter in kaart te brengen.

De slechts 366 kilo wegende Smart-1 kwam in november 2004 in een elliptische polaire baan rond het hemellichaam en startte in maart 2005 de observaties.

Dankzij de kubusvormige sonde is voor het eerst calcium en magnesium op de Maan gevonden, aldus ESA. Ook zijn de verschillen in samenstelling van de toppen van kraters gemeten, vulkanische vlaktes en gigantische impactbassins.