Stormloop op nieuw rijbewijs
Het nieuwe voorlopig rijbewijs lijkt een enorme succes te worden. Vrijdag, op de eerste dag van de nieuwe formule, zijn er in heel Vlaanderen 800 aangevraagd, vijf keer meer dan op een normale dag, zegt minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A).
De manier om een rijbewijs te halen is sinds 1 september veranderd. Jongeren vanaf 17 kunnen nu zo'n voorlopig rijbewijs behalen en er tot drie jaar mee oefenen met een begeleider. Wie 20 uur les volgt bij een rijschool, mag vanaf 18 jaar gedurende achttien maanden zonder begeleider rijden.

Blijkbaar hebben nogal wat jongeren op de invoering van het nieuwe systeem gewacht om hun voorlopig rijbewijs aan te vragen: 750 haalden er vrijdag een voor drie jaar, 50 vroegen een rijbewijs voor anderhalf jaar zonder begeleider.

Helemaal zonder beginnersfouten is het nieuwe voorlopig rijbewijs overigens niet van start gegaan: de drukker heeft er een carbonpapiertje verkeerd tussen gestopt, waardoor de ambtenaren er extra moeten op letten dat het dubbel exemplaar voor de gemeentearchieven in orde is.